Kort nyt

Onkel Tom siger: Luv pæl, men hvad er det egentlig?

onsdag den 12. juni 2024

Aftenmatch i sejlskolen

Så var det tirsdag. Vejrudsigten sagde max 7 m/s fra SV, og det holdt ikke helt. Der var ihvertfald nogle pust med mere end 7m/s, men det tager vi med. Vi riggede spilergrej til, og så var der lige tid til at ordne et par småting, for der er altid småting, der skal ordnes på en kapsejladsbåd. Stageophalet fik en ny endetakling, og så fjernede vi en defekt spil-underkop fra ruffet. Den ville helt sikkert rive en spiler i stykker. 

Højt humør. (Foto: Nicolai)

På vej ud til banen fik vi lige monteret et par ticklers i fokken. Grøn øverst til styrbord. Rød nederst til bagbord. Så virker de også i mørke, og det er bare nemmere at krydse, når der er ticklers i fokken.

  Vi har ikke sejlet med spiler endnu i år, og det gør altså ondt på kapsejladsbanen. Flere ombord har dog ikke rutine med spilersejlads, så planen var at sejle første opkryds for at få lidt ræs, - og så "hoppe af" og øve spiler - udenfor banen for ikke at være til fare. Ude på banen var der dog så meget vind, at det ikke var klogt at sætte spiler med to "spilerjomfruer" ombord, så vi endte med at sejle hele banen rundt og gå i mål. Det var der også masser af læring i.

Udsigt tirsdag aften. (Foto: Nicolai)

 Batmand Allan styrede koncentreret på ticklers, og der var masser at arbejde med for sådan en styregast... Masser af vindspring eksempelvis, men også hækstag for at twiste kræfter ud af storen. Skødevognen blev flittigt brugt for at håndtere krængningen i de mange pust. For snoretrækkerne var der udhal, kick og faldspænding at rode med, og så var der selve arbejdet med at knokle fokkeskødet hjem. Det er teamwork. Kapsejlads bliver hurtigt mere fysisk betonet, når vinden  passerer de 7m/s. Båden ligger skråt, og der skal bruges kræfter på at klatre rundt. Der er langt op fra læ kistebænk.

Bøfning er essentielt. (Foto: Nicolai)

 
Kasia og Henrik havde deres hyr med at klatre rundt, trække skøder og derefter komme op til luv, men man kan altså ikke sejle ræs i god vind med halvdelen af besætningen til læ. Det kan nemt koste en halv knob ikke at bøffe. En halv knob er cirka 10% af farten, og så kan man jo lige så godt gå i havn og gå ombord i en kaptajnsburger. Aftenen kom således til at handle rigtig meget om boathandling, og det blev i den grad bedre i løbet af aftenen. Skønt at se. Og som det ses på billederne var humøret også intakt. Tak for turen.

onsdag den 29. maj 2024

Skærgårdssejlads

 Drømmer du om "Øerne under Vinden"? Eller måske blot den her strand? Ved du ikke helt, hvad der skal til - eller hvad der skal puttes i kistebænken?

Anholt strand. (Foto: Nicolai)

Så skulle du have været i klubben i lørdags, for der var temaet, hvordan man kommer til - og hvordan man navigerer rundt i skærgården. Skærgården ligger NØ for dette billede... sådan lidt til venstre-agtigt. Denne skønne strand er iøvrigt kun eet skridt på vejen til skærgården, som ses på næste billede...

Skærgården. (Foto: Nicolai)

Denne skønne og ubeboede ø ligger kun 20 timers sejlads i en IFer fra Rungsted. Jah, der er såvel 806ere som IFere på billedet, og de egner sig glimrende til indenskærs sejlads. Jeg var der i båd nr 2 fra højre... 806 DEN383, som fortsat ligger i Rungsted. Det tror jeg faktisk også at båd 1 fra højre gør. Der er også en tredje bådtype, men jeg overlader det til experter at gætte, hvad det er for een. Første kvalificerede, rigtige gæt på FB vinder en øl.

806 DEN383 ved Marstrand. (Foto: Nicolai)

Når man skal hjem derfra, kan man vælge forskellige ruter. Een af dem er gennem Marstrand, og som det fremgår, skal der fin-navigeres noget mere, end vi er vant til i Øresund. Jaja, man har GPS, men GPS skyder nemt 50m forkert, når der er klippevægge, som signalet kan reflektere på. Og som det ses herover, så er plus minus 50 meter rimelig kritisk. Vi man måske helst klappe en ko eller en søko? Kort og kompas er det, der duer.

Skærgårdssejlads. (Foto: Rasmus)

Og her ses så nogle af de knap 25 personer, der var samlet til et superrelevant og lavpraktisk kursus med fokus på skærgårdssejlads. Udover navigation, så er der en mængde andre praktiske detaljer. Hvilken type anker virker eksempelvis på klippebund? Hvor lang skal ankerlinen være? Hvor kan man få vand? Hvad betyder sådan en underlig pæl i vandet? Skal man have gummibåd med? Og hvorfor det? Må man fælde træer på øen? Må man tænde bål? Hvor får man gær til snobrødsdej midt ude i skærgården? Og tusinde andre ting. Ja, man skulle nok have været der.

Tak til Danske Tursejlere for en super dag, og tak til dem, der fik arrangementet stablet på benene.

/Nicolai

søndag den 26. maj 2024

Ynglingesejlads

 Bare et par inspirerende skud fra en fed tur i Ynglingen. Vi susede afsted i en vejrudsigt, der sagde 8-16m/s fra syd-øst. Faktisk susede vi så meget, at vi surfede ned ad de der halvanden meter bølger.

Yay! (Fotos: Christina)
 

Så altså... en tur med rigeligt med vind, skønne bølger, godt humør og masser af havnemanøvrer. Tak for billederne til Christina, - og tak for turen - også til ynglingen - en fantastisk båd til at lære at sejle... Næste gang sætter vi en spiler og går i kredsløb :-D

fredag den 24. maj 2024

Vejrudsigt

 Vi har sat en skærm med vejrudsigt op i klubhuset. Den kan ses udefra, og den viser forskellige udsigter på skift... vind, strøm, 2 dage og 9 dage... 

FCOO vind og strøm

Alle har jo efterhånden vejret på telefonen, men det kan alligevel noget, at man kan få et overblik over vind og strøm - og være flere om at se det, inden man tager på vandet. Enjoy!


fredag den 10. maj 2024

Sæson!

 Så er sæsonen i fuld gang. Der sejles sejlskole onsdag og torsdag, og om tirsdagen er der kapsejladstræning. Der er også gang i noget cruising, og der begynder at ske ting ovre ved ynglingen.

Ynglingen bliver mere aktiv. (Foto: Nicolai)

Sejlskolen er altid en fornøjelse. Det er simpelthen fantastisk at - som man siger - facilitere den proces, det er - at konvertere landkrabber til nysejlere. Her er et billede fra kapsejladstræningen, hvor det jo er tydeligt, at vi suser afsted.

Cirrus suser afsted. (Foto. Nicolai)

Og det skal ikke hedde sig, at vi ikke suser afsted med nysejlerne, for det gør vi. Se selv...

Amarilla suser også. (Foto: Nicolai)

Jah, - Amarilla suser også afsted. Heldigvis var det lidt mere roligt, da vi var på vandet anden gang. Det skal jo også være magsvejr af og til. Herligt at være i gang igen.

/Nicolai

fredag den 3. maj 2024

Team Gottfredsen igen

 Team Gottfredsen var på banen i søndags; Det handlede om finalen i Vintercuppen for Knarr. Hele 41 Sejladser blev det til denne vinter, - med 19 tilmeldte. Vejret har været blandet og blæsende, men finaledagen lignede nærmest det, som man kalder champagnesejlads. (Serveret køligt)

Sådan startede dagen. (Foto: Nicolai)

Banen var spøjs. Der var alverdens vejrudsigter, der sagde mere vind mod øst, og det føltes også sådan, men... inde under land skete der noget, som ikke kunne ses på vejrudsigten - ikke en gang på Windfinder.

Sidste "Vinersejlads". (Foto: Nicolai)

Der lå simpelthen en 15-20 graders rummer inde i strømlæen - helt inde under land, og den var svær at konkurrere med. Det endte med at stort set alle sejlede derind - ihvertfald i tredje sejlads. Hermed et "Godt fundet" til dem, der fandt den i første sejlads.

Dagens team - ren RS. (Foto: Sofie Hesselkilde.)

Dagen endte med hygge og frokost i KDYs lokaler - og med OD90 på en samlet førsteplads. Herover ses dagens team, men der har ialt været en 11-12 stykker med til at lave resultatet. Tak for turen herfra. 

/Nicolai

PS: Link til resultattavle.

PPS: Til dem der var med til kapsejladsaften i april: Dette er et skolebogseksempel på, hvorfor man skal være på banen i god tid, for den grundige og ambitiøse kapsejler, måler sføli banen igennem inden sejlads og ved - allerede inden start, at der er en fed men usynlig fidus under land.

onsdag den 1. maj 2024

Danske Tursejlere

 Rungsted Sejlklub er blevet medlem af Danske Tursejlere, og det kræver måske en kort introduktion. Danske tursejlere er et maritimt fællesskab for lystsejlere - med fokus på netop dette: Lystsejlads. 

 Danske Tursejlere er stiftet i starten af halvfemseren, og de har siden da opbygget et hav (ja, undskyld) af aktiviteter for og tilbud til lystsejlere og tursejlere, som nu også kommer Rungsted Sejlklubs medlemmer til gode. Det drejer sig om medlemsrabat, turbøjer, forsikringer og alt mulig andet - for os der elsker dette syn:

For spiler mod Anholt. (Foto: NIcolai)

 Læs mere her: Danske Tursejlere.

 Rungsted Sejlklub har siden 2013 været medlem af Dansk Sejlunion, som er den danske hovedforening for sportsejlere. Det fortsætter vi naturligvis med.

søndag den 28. april 2024

Standerhejsning

Der var standerhejsning lørdag den 27. april i det skønneste omend ikke supervarme vejr. Dagen startede nemlig lidt diset, men heldigvis brød solen igennem op ad formiddagen.

Formanden holder tale. (Foto: Ruben Hansen)

Lidt over tolv bød formanden (den nye) velkommen og holdt en fin tale (link) til at skyde året i gang med, og så skulle standeren til tops.

Standeren flyver. (Foto: Ruben Hansen)

Det kom den så på behørig vis, - med god hjælp fra klubbens yngste medlem, - som lidt endnu er Smilla, som ses forrest i billedet. 

Standeren blæses op. (Foto: Ruben Hansen)

Der var kun et enkelt tågehorn til at følge standeren til tops. Det gik lige, men næste år skal der gerne være mange flere. Det er også en god anledning til at teste, om båthornet overhovedet virker.

Derefter var det tid til at afsynge nationalsangen, som ihvertfald Tom og Nicolai kender vældig godt. Jeg tænker, de fleste kommer efter det pø om pø.

Der skydes. (Foto: Ruben Hansen)

Og endelig var det tid til at kanonlauget kunne skyde til skafning. Dennegang var det Kim, der betjente kanonen, og det gik lige som det skulle. Det sagde bummmm.

Grillen kører. (Foto: Ruben Hansen)

Ovre ved klubhuset kørte grillen, og aktivitetsudvalget havde været på banen allerede lidt over ni for at købe ind, sætte havemøbler og mixe kartoffelsalat.

Klubhygge. (Foto: Ruben Hansen)

Sådan noget klubhygge, - det kan man aldrig få for meget af, og det endte med at blive en super dag - med det skønneste vejr og søde, hjælpsomme medlemmer; Oprydningen gik nemlig også som en leg.

Så er vi klar. (Foto: Ruben Hansen)

Tak for en herlig dag på havnen.

/Nicolai


fredag den 26. april 2024

Duelighed, examen, standerhejsning

 Fuglene pippe og græsset er allerede megalangt. Nåja, ikke søgræsset men alligevel... Sæsonen kommer nærmere. Ja, faktisk er den allerede så småt i gang, for der er blevet sejlet kapsejlads, og for ikke så længe siden afsluttede sejlskolen så forårets duelighedsteori med examen. 

Teoriaften i RS. (Foto: Julie?)

 Det gik rigtig godt. Alle bestod. Stort tillykke til alle - og så er vi klar til den praktiske del af sagerne - vi tager fat på praktikken med snoretræk og mystiske ord i begyndelsen af maj; Det er snart, - det er meget snart, men først skal vi lige have hejst standeren. Det er den 27. april klokken 1200 ved masten op havnen. (Tilmeldingslink)

Tak for nogle hyggelige omend travle aftener i løbet af vinteren; Og ikke mindst kæmpe tak til de frivillige i undervisningsteamet: Rasmus, Boris, Molte og Nicolai.

 

torsdag den 18. april 2024

Klargøring og søsætning

 Så har Carsten & Co været i gang med skolebådene: De har fået en ordentlig tur ud af vinterhiet, og de endte med at være superflotte, - omend på land.

 

Klargøring. (Foto: Morten Steen)

Når der nu står Carsten & Co, menes der i virkeligheden alle de 15-20 frivillige, der var med til at klargøre og søsætte vores sejlskolebåde henover sidste weekend. Det var helt igennem fantastisk, - og effektivt.

Flot fribord. (Foto: Morten Steen)

 Lørdag bød på en ordentlig omgang bund og fribords -fræs. Se bare, hvor blankt et fribord kan blive, når gamle fendermærker "knofedtes af". 

Finpudsning. (Foto: Morten Steen)

 Og så... mandag morgen... klar til at komme i suppen... ahh! For snart skal vi ud at sejle.

Amarilla på vej. (Foto: Carsten Bertram)

Så skal vi bare bede om fuglefløjt, skumsprøjt og lun luft fra sydvest. Måske også en kop skoldhed kaffe, når vi kommer ind igen, for temperaturer er der flere af derude, men de er ret lave. Det bliver sååå godt.

Kæmpe tak til Carsten og alle de frivillige for den fantastiske indsats.